onsdag 8. juni 2011

En ny sandfærdig sang


I dag har vi en nyhetsreportasje fra 1924. Den er i verseform og kan synges til kjent melodi. Sangen er skrevet av en herrre ved navn  Torkel Bøhn.  Han ga ingen treff på google, så han har nok ikke satt så varige spor. Kanskje var dette levebrødet hans, å forfatte såkalte skillingsviser.

Skillingsviser, gateviser, folkelige dikt som ble spredt ved kolportasje og gatesalg. Karakteristisk for dem var sterke effekter, naiv uttrykksmåte og iørefallende melodier, ofte lånt fra teater og varieté. Visene handler mest om kjærlighet, utroskap, voldsomme hendelser og aktuelle emner av alle slag (skandaler, streiker, utpanting osv.). Slike viser er blitt trykt helt fra boktrykkerkunstens eldste tider, og en del fikk stor utbredelse.(Definisjon fra Store norske leksikon)

Vi unner oss selvfølgelig å lese hele visa. Eller synge. Som det står kan den synges til melodien "Jeg beiled til en pike saa skjøn". Eller den kan improviseres med trist og klagende røst.




Innholdsmessig kanskje ikke så langt fra dagens presseformidling av kriminalsaker. Men stilistisk vil jeg påstå den er langt overlegen. Eller hva? "Den onde samvittghets nagende sting. den visselig ænsgter og plager hans sind".

Denne nettside kommer etterhvert til å presentere flere skillingsviser. Gled dere!!.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar